Risotto z kurczakiem i karmelizowaną gruszką

Risotto z kurczakiem i karmelizowaną gruszką
Uwielbiam risotto za te ogromne możliwości, które stwarza w kwestii doboru składników. Bo co by się do niego nie dodało, to chyba zawsze dobre wyjdzie ;) Ale aż mnie nieśmiałość ściska, jak pomyślę, że mam Wam powiedzieć, co dobrego wczoraj zrobiłam, inspirując się eksperymentalnym przepisem Agaty ;) Ojej, jakie to dobre było. Nie myślałam, że kurczak i słodkie, karmelizowane gruszki tak ładnie do siebie pasują. Całość dopełniły orzechy i ser brie.

Zdjęcie - Risotto z kurczakiem i karmelizowaną gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

RISOTTO Z KURCZAKIEM I KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ
(dla 4 osób)
250g ryżu do risotto,
350-400g filetu z piersi kurczaka,
2 duże gruszki,
600 ml bulionu drobiowego,
ok. 150 ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne),
3 łyżki grubo posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych),
ok. 80g sera camembert lub brie,
2 solidne łyżki masła,
1 łyżka cukru,
ćwierć łyżeczki cynamonu,
2-3 goździki,
1 mała łyżeczka świeżo startego imbiru,
pieprz,
przyprawa do pieczonego kurczaka,
1-2 łyżki oliwy z oliwek

Filety z kurczaka umyć, natrzeć przyprawą do kurczaka i oliwą. Usmażyć na patelni, najlepiej grillowej i odłożyć na talerz.
Gruszki umyć, przeciąć na ćwiartki, usunąć środek, a miąższ razem ze skórką pokroić w niezbyt drobną kostkę. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać gruszki, chwilę smażyć, wsypać cukier i smażyć, mieszając, aż cukier zacznie się karmelizować. Doprawić odrobiną cynamonu, roztartymi goździkami, imbirem i pieprzem.
W rondlu lub głębokiej patelni z grubym dnem roztopić drugą łyżkę masła. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, aż stanie się szklisty. Ostrożnie wlać wino i mieszając, poczekać aż płyn odparuje. Następnie dodawać porcjami bulion i gotować na maleńkim ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki i kremowy (w razie potrzeby dać więcej bulionu, jego ilość zależy od gatunku ryżu).
Kurczaka pokroić na kawałki i dodać do ryżu. Dodać gruszki, orzechy i pokrojony ser. Na koniec doprawić pieprzem i wymieszać.

Kategorie przepisów