Risotto z dynią i szałwią

Risotto z dynią i  szałwią

Zdjęcie - Risotto z dynią i  szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Risotto z dynią i  szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

około 125 g dyni hokkaido - pokrojonej w drobna kostkę

ok 280 ml rosołu - najlepiej drobiowego, ale może być też wegetariański

1 mała cebula

6 listków szałwii - drobno siekanych

łyżka oliwy

80-90 g ryżu do risotta

ok 25 g masła

 sól i pieprz do smaku

 W garnku o grubym dnie rozgrzałam oliwę i usmażyłam na niej na miękko drobno siekaną cebulkę. Dodałam szałwii i przesmażyłam. Dodałam ryżu i przesmażyłam a następnie dolałam łyżkę wazową rosołu - całość gotowałam na małym ogniu, póki ryż nie wchłonął rosołu. Następnie dolałam kolejną porcję rosołu - mieszałam i gotowałam. I tak dalej - póki nie skończy się rosół. Pod sam koniec, kiedy ryż już będzie prawie miękki - dodałam pokrojoną w raczej drobną kostkę dynię oraz sól i pieprz do smaku.

Gdyby się okazało, że rosołu jest za mało, a ryż potrzebuje jeszcze płynu, można dodać przegotowanej wody.

Kiedy konsystencja risotta jest już odpowiednia - zdejmuję garnek z kuchenki, dodaję masła, wymieszam dokładnie i gotowe. Nie dodaje sera do tej wersji risotta.

 Przepis pochodzi z książki "River Cottage Cookbook" Hugh Fearnley-Whittingstall.

Zdjęcie - Risotto z dynią i  szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów