Risotto z cukinią i kurczakiem

Risotto z cukinią i kurczakiem
Proste risotto z cukinią i parmezanem, podane z soczystym filetem kurczaka, obtoczonym w tymianku i wędzonej papryce. Bardzo smaczne i sycące danie na co dzień. Ryż podsmażam na klarowanym maśle z cebulką i czosnkiem, następnie gotuję z dodatkiem wina, pod koniec gotowania dodaję cukinię i parmezan. Bardzo polecam

Zdjęcie - Risotto z cukinią i kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 3 – 4 porcje
  • 3 małe filety z kurczaka + papryka wędzona, tymianek suszony, bazylia suszona do panierki
  • 200 g ryżu na risotto arborio
  • 1 młoda cukinia 250 g pokrojona w kostkę
  • cebula drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 3 szklanki wody lub bulionu
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu
  • sól i pieprz
Na patelni z grubym dnem, rozgrzać trzy łyżki masła klarowanego, dodać cebulkę i czosnek, całość smażyć mieszając, około jedną minutę. Dodać ryż i ponownie smażyć jedną minutę, mieszając. Dodać wino i mieszając odparować. Gotować risotto około 10 minut, wlewając stopniowo wodę lub bulion. Pod koniec gotowania dodać cukinię i gotować jeszcze 10 minut. Na koniec doprawić do smaku, dodać parmezan i wymieszać. Filety kurczaka doprawiam, obtaczam w ziołach i papryce, smażę na maśle klarownym z dodatkiem oleju na rumiano. Podaję do risotto. Smacznego

Zdjęcie - Risotto z cukinią i kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów