Risotto z ciecierzycą, marchewką i pieczarkami

Risotto z ciecierzycą, marchewką i pieczarkami

Risotto z dodatkiem ciecierzycy jest smacznym pomysłem na obiad. To syte danie można przyrządzić dzień wcześniej, aby następnego dnia nie musieć martwić się o przygotowanie obiadu po przyjściu z pracy, czy uczelni. Jest on świetnym pomysłem na danie do pracy, które wystarczy podgrzać.
Składniki:

  • 1 duża marchew,
  • 30 dag pieczarek,
  • cebula,
  • puszka ciecierzycy,
  • połowa papryki,
  • pieprz ziołowy, sól, pieprz, papryka ostra,
  • 2 szklanki ryżu

Przygotowanie:
Ryż wsypać do garnka, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości mieszając co jakiś czas. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone pieczarki, dusić do miękkości. Marchew obrać i zetrzeć na dużej tarce. Ciecierzycę odcedzić na sitku. Paprykę pokroić w niewielką kostkę. Do ugotowanego ryżu dodać wszystkie składniki, doprawić przyprawami, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Risotto przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w temp. 180 stopni przez 50 min.

Zdjęcie - Risotto z ciecierzycą, marchewką i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów