Rigatoni ze słodkim sosem z kiełbasy i pomidorów

Rigatoni ze słodkim sosem z kiełbasy i  pomidorów

Aby to danie było naprawdę pyszne, a sos słodki, należy tu pamiętać o wyjątkowej selekcji najlepszej jakości produktów. Makaron - wiadomo- podstawa, nie należy go przegotować, ma być al dente! Do sosu szukajcie słodkich pomidorów - w sezonie polecam świeże, tylko należy je obrać ze skórki. No i wino... Dodajcie takie, które nie będzie wyraźnie kwaśne, wierzcie mi ten kwas potrafi zepsuć całkowicie smak dania. Zamiast włoskich kiełbasek możecie użyć chorizo, albo jakichkolwiek ulubionych łagodnych lub pikantnych (ja używam zazwyczaj pieprzowych). Przepis podany przez p. Marzenę Rogalską, znalazłam w książce  Pawła Lorocha "Makaron. My story!"

Zdjęcie - Rigatoni ze słodkim sosem z kiełbasy i  pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rigatoni ze słodkim sosem z kiełbasy i pomidorów

Składniki:

  • 450g makaronu rigatoni
  • 1/2 kg włoskich kiełbasek wieprzowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 puszki pomidorów
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeża bazylia
  • 1/2 szklanki świeżo startego sera pecorino lub innego ulubionego

Pomidory z puszki zmiksować. Kiełbaski obrać ze skórki, czosnek drobniutko posiekać. Kiełbaski, a następnie czosnek wrzucić na rozgrzaną w dużym garnku oliwę. Smażyć, cały czas mieszając. Kiedy kiełbasa zrobi się lekko brązowa, wlać wino i zagotować. Zmniejszyć trochę ogień i gotować, aż większa jego część odparuje. Dodać pomidory. doprawić lekko solą. Kiedy wszystko się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować sos na bardzo małym ogniu, aż zgęstnieje. Co jakiś czas trzeba zaglądać do sosu i go mieszać. Prawdziwie dobry sos pomidorowy do makaronu, musi gotować się dość długo (ok. 1 godziny), aby osiągnął odpowiednią konsystencję. Na końcu dodać do sosu ok. 10 listków bazylii i świeżo zmielony pieprz.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Następnie odlać wodę i w tym samym garnku wymieszać makaron z sosem. Podgrzewać potrawę jeszcze jedną góra 2 minuty i podawać na podgrzanych talerzach z tartym serem.

Zdjęcie - Rigatoni ze słodkim sosem z kiełbasy i  pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:)

Kategorie przepisów