Red hot chilli crackers


Ostatnio będąc na wakacjach w górach zakupiłam wędzony ser. Co ciekawe, w Karpaczu można dostać jedynie podróbki oscypka z mleka krowiego, sprzedawane pod hasłem "scypek" lub "łoscypek". Mimo iż nie jest to prawdziwy oscypek, taki wędzony ser też jest smaczny, dlatego zakupiłam go bez obaw. Zastanawiałam się co z niego zrobić, a wybór padł na domowe krakersy, które były na mojej liście przysmaków do zrobienia :) Aby serowe krakersy nie były zbyt mdłe, podkreśliłam je pikantnym smakiem papryczki chilli. Podczas grillowania z przyjaciółmi, jedliśmy je maczając w sosie czosnkowym. Świetne do nich pasować będzie także słynna pasta Ady !
Red hot chilli crackers- serowe krakersy z chilli 300 g mąki pszennej 200 g masła 125 g wędzonego sera pół papryczki chilli łyżeczka cukru szczypta soli łyżeczka sody oczyszczonej + sól gruboziarnista i łyżeczka pieprzu cayenne
Ser ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Masło miksujemy z mąką, cukrem, solą i sodą. Dodajemy posiekaną papryczkę oraz starty ser. Zagniatamy kulę i wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto wałkujemy na ok. 0,5 cm i wycinamy krakersy. Ciasteczka pieczemy 10 minut, na papierze do pieczenia, w piekarniku o temperaturze 200 stopni. Na koniec posypujemy solą i pieprzem cayenne.
Tosia