Razowe kokardki z cukinią w szpinakowym sosie

Najszybszym i bardzo smacznym daniem są u nas zawsze makaronowe wariacje.
Gdybym miała jeszcze domowej roboty makaron, przygotowanie obiadu trwałoby kilka minut, a tak trwa kilkanaście, bo tyle gotuje się tradycyjny, suchy makaron.
Po wczorajszej degustacji pysznych makaronów w nowo powstającej włoskiej restauracji w moim mieście wiem, że spróbuję swoich sił w jego domowej produkcji.
Dziś zapraszam na pełnoziarniste kokardki, otulone szpinakowym sosem i cukinią - było tak pysznie, że na kolację mój M. zażyczył sobie powtórkę i ja rozmawiając przez telefon z Przyjaciółką - spełniłam Jego prośbę i poczyniłam go ponownie.
Nie przedłużając, zapraszam na pyszny obiad!
Składniki dla 3 osób:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Gdybym miała jeszcze domowej roboty makaron, przygotowanie obiadu trwałoby kilka minut, a tak trwa kilkanaście, bo tyle gotuje się tradycyjny, suchy makaron.
Po wczorajszej degustacji pysznych makaronów w nowo powstającej włoskiej restauracji w moim mieście wiem, że spróbuję swoich sił w jego domowej produkcji.
Dziś zapraszam na pełnoziarniste kokardki, otulone szpinakowym sosem i cukinią - było tak pysznie, że na kolację mój M. zażyczył sobie powtórkę i ja rozmawiając przez telefon z Przyjaciółką - spełniłam Jego prośbę i poczyniłam go ponownie.

Nie przedłużając, zapraszam na pyszny obiad!
Składniki dla 3 osób:
- ulubiony makaron w ilości odpowiadającej liczbie osób - u mnie około 200-240 g suchego makaronu
- 1 mała cukinia
- około 150 g świeżego szpinaku
- świeżo starta gałka muszkatałowa - do smaku
- świeżo zmielona sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 200 ml śmietany 36%
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu
- cukinię w tej wersji obieram ze skóry i kroję na 4-ry i na cienkie, takie 0,5 cm kawałki
- na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną cukinię, podsmażamy, wrzucamy porwany lub pocięty szpinak, dusimy około 2-3 minut, doprawiamy solą, gałką muszkatałową i pieprzem
- dodajemy śmietanę i na średnim palniku mieszamy, odparowując, żeby sos zgęstniał
- dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy, serwujemy z pomidorkami koktajlowymi

Smacznego;)