Razowe ciastka studenckie z bakaliami

Razowe ciastka studenckie z bakaliami

Zdjęcie - Razowe ciastka studenckie z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Powakacyjne powroty do pracy, szkoły lub na studia (tak jak w moim przypadku) bywają bardzo ciężkie. Aby ten początek nowego roku akademickiego sobie nieco umilić, postanowiłem upiec ciastka. Swoją nazwę zawdzięczają słynnej mieszance bakalii, bogatej w składniki odżywcze, które są tak bardzo potrzebne podczas wzmożonego wysiłku intelektualnego. Są wprost idealne do zabrania ze sobą jako drugie śniadanie. Kruche i o bogatym aromacie za sprawą melasy, będą na pewno idealną przekąską dla każdego łasucha. ;)

Zdjęcie - Razowe ciastka studenckie z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na ok. 45 ciastek

  • 1 kostka masła (200 g)
  • 350 g razowej mąki orkiszowej, typ 2000
  • 150 g brązowego cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki melasy (ewentualnie syropu klonowego lub miodu)
  • 50 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g mieszanki studenckiej lub ulubionych bakalii

* PRZYGOTOWANIE
Zimne masło ucieramy z brązowym cukrem. Następnie wsypujemy: mąkę, sól, proszek, do pieczenia oraz wlewamy melasę i kremówkę. Zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne i mieć konsystencję niczym plastelina. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki lub dolewamy śmietany. Następnie wsypujemy bakalie i łączymy razem z ciastem.
Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, a następnie w dłoniach je delikatnie spłaszczamy. Ciastka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 10-15 minut w nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu studzimy na kratce.
*
Zdjęcie - Razowe ciastka studenckie z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Razowe ciastka studenckie z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów