Razowe ciasteczka z płatkami owsianymi i czekoladą
Ciasteczka zrobione całkowicie przez mojego synka, wyszukane przez niego w książce autorstwa Dorotki. Są pyszne, idealne do kubka mleka. Zawierają zdrowe płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą i czekoladę. Bardzo serdecznie polecamy!
Naszymi ciasteczkami dołączamy do Festiwalu Płatków Owsianych organizowanego przez Joannę z Notatek Kulinarnych.
Składniki (na około 25-30 ciastek, robiliśmy duże, więc wyszło nam 19 sztuk):
*120g miękkiego masła
*70g jasnego brązowego cukru
*1 jajko
*100g płatków owsianych
*140g mąki pełnoziarnistej (u nas Lubella)
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*250g posiekanej, mlecznej lub gorzkiej czekolady (u nas pół na pół)
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (ręcznie lub mikserem; moje dziecię ucierało ręcznie). Dodać jajko, dalej ucierając. Wsypać resztę składników, wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć łyżką.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut, aż zaczną lekko brązowieć. Poczekać około minuty przed zdjęciem z blaszki. Studzić na kratce.
Smacznego :)