Razowe babeczki z truskawkami

Nastał czas truskawek!
Z każdym dniem ich cena zmniejsza się, a na targu wciąż przybywają nowi dostawcy. Na razie zeszła do 8 zł/ kg, a jak jest u Was?
.......
Nic więc dziwnego, że ostatnio "upycham" je w każdym deserze, który wychodzi spod mojej ręki.
To właśnie teraz jest ich najwięcej i są najpyszniejsze.
Dzisiaj postanowiłam podzielić się przepisem nie zawierającym grama cukru.
Babeczki posłodziłam ksylitolem i syropem klonowym.
Nie znajdziesz w nich również białej mąki :-)
Bardzo polecam !

Razowe babeczki z truskawkami
/ przepis własny na 12 muffinek/
- 220 g mąki pszennej razowej (można użyć mąki pełnoziarnistej)
- 100 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki syropu klonowego lub syropu z agawy.
- 150- 180 ml maślanki
- 50 ml oleju kokosowego (płynnego)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/ 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- miseczka świeżych truskawek (ok. 200 g)
składniki kruszonki:
- 20 g mąki pszennej razowej (można użyć mąki pełnoziarnistej lub jaglanej)
-15 g płynnego oleju kokosowego
- 10 g ksylitolu
W miseczce rozcieram palcami składniki kruszonki: mąkę, olej kokosowy i ksylitol.
Odstawiam na bok.
Mąkę przesiewam do dużej miski, wsypuję otręby, które pozostaną na sitku, dodaję sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę.
W osobnej misce łączę jajka z płynnym olejem kokosowym, ekstraktem waniliowym, syropem klonowym i maślanką.
Łączę zawartość obu misek i mieszam za pomocą łyżki.
Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na kawałki, wrzucam do miski z wcześniej przygotowanym ciastem i mieszam.
Formę do muffinek wykładam papilotkami i wypełniam je babeczkowym ciastem.
Wierzch każdej babeczki posypuję kruszonką.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Piekę w nim babeczki przez ok. 25 minut.
Smacznego! :-)


Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥_________________________