Ravioli z masłem szałwiowym

Ravioli z masłem szałwiowym

Klasyczne włoskie pierożki, faszerowane  ricottą i szpinakiem okraszone przepysznym masłem szałwiowym. Choć dostępne są w każdym supermarkecie z różnymi farszami, to własnoręczne przygotowanie daje efekt niepowtarzalny. Szczególnie szlachetne i wyrafinowane będą na pewno swieżo przygotowane.

Główną zaletą Ravioli jest bardzo cienkie ciasto i zawsze należy do mąki pszennej dodać semolinę, wówczas będą to prawdziwe włoskie pierożki. Zapraszam !

Zdjęcie - Ravioli z masłem szałwiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g semoliny
  • 4 jaja
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy extra virgin

Składniki na farsz:

  • 250 g sera ricotty
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 jajo
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku

Składniki na maslo szałwiowe:

  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej szałwii
  • 40 g parmezanu

Zdjęcie - Ravioli z masłem szałwiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Jeśli mamy swieżą ricottę, to należy przepuścić przez praskę, jeśli z wiaderka, odcisnąć nadmiar wody.
  2. Dodać ugotowany i drobno posiekany szpinak, roztarty ząbek czosnku oraz sól i pieprz.
  3. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
  4. Do mąki dodać semolinę, sól i wymieszać.
  5. Zrobić wgłębienie i wbić jaja, wymieszać z niewielką iloscią mąki, następnie dodać oliwę.
  6. Wyrobić ciasto przez 5 minut, po czym przykryć sciereczką i odstawić na 30 minut.
  7. Cienko rozwałkować i połowę ciasta wyłożyć kuleczkami farszu /ok. 1 łyżeczki płaskiej/, przykryć drugą połową ciasta.
  8. Poprzyciskać wierzchni placek dookoła każdej porcji farszu, następnie przeciąć o większej średnicy wykrawaczką. Można końce jeszcze dokładnie zlepić widelcem.
  9. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 2 -3 minuty w zależności od grubości ciasta.
  10. Na patelni rozpuścić 50 g masła dodać pokrojone dwa ząbki czosnku, nie dopuścić do zarumienienia i usunąć.
  11. Dodać kilka listków świeżej szałwii i krótko przysmażyć.
  12. Podawać okraszone masłem szałwiowym i posypane startym parmezanem.

Smacznego ?

na podstawie oryginalnego przepisu kuchni włoskiej.

Zdjęcie - Ravioli z masłem szałwiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów