Ratatuj z pieczarkami i chrupiącą bagietką

Ratatuj z pieczarkami i chrupiącą bagietką
Ratatuj to pyszny gulasz z warzyw, bardzo popularny w krajach basenu Morza Śrudziemnego. Tą potrawę, bardzo często sama robię na obiad. Nie jest czasochłonna, a przy tym jest pożywna i zdrowa. Ratatuj można podać z makaronem, ryżem, bagietką. Smakuje również z pieczonym mięsem drobiowym i duszoną kiełbasą. Zimą zamiast pomidorów importowanych, używam tych z puszki. Bardzo polecam na obiad i ciepłą kolację

Zdjęcie - Ratatuj z pieczarkami i chrupiącą bagietką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki dla 3-4 osób
  • 3 papryki kolorowe pokrojone w kostkę
  • 2 pomidory lub puszka pokrojonych pomidorów
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 10 dkg pieczarek obranych, pokrojonych na ćwiartki
  • 2 cukinie pokrojone w kostkę
  • 500 g passaty pomidorowej ( u mnie z kartonika )
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do smażenia i odrobina masła klarowanego
Na rozgrzany olej kładę cebulę i czosnek, smażę mieszając 1 minutę. Dodaję paprykę i zioła, wszystko smażę mieszając 2 minuty, następnie przykrywam pokrywką i duszę do miękkości. Dodaję cukinię, pomidory i passatę, całość duszę kolejne 10 minut. Na osobnej patelni, na maśle klarowanym podsmażam pieczarki, kiedy pieczarki odparują wodę odstawiam z ognia. Do warzyw dodaję pieczarki i świeże zioła, całość doprawiam do smaku. Mój ratatuj podałam z bagietką, którą, przed podaniem opiekłam w opiekaczu na rumiano. Smacznego

Zdjęcie - Ratatuj z pieczarkami i chrupiącą bagietką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ratatuj z pieczarkami i chrupiącą bagietką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów