Ratafia

Jeśli ktoś lubi owocowe nalewki polecam ratafię, którą przygotowałam w zeszłym roku, a raczej przez zeszły rok. Jest to bowiem rodzaj nalewki, w którym dodaje się kolejno dojrzewające owoce i zalewa porcją alkoholu. Na przygotowanie nalewki dobrze jest mieć odpowiednio duże naczynie. Ja robiłam ją w gąsiorku średniej wielkości (około 10 l). Produkcja ratafii zajmuje kilka miesięcy, ale później za to można się rozkoszować wspaniałym smakiem. Jest to pyszna wieloowocowa nalewka, o intensywnym ciemnym kolorze. Przygotowana na spirytusie ma swoją moc;-) Idealna na babskie pogaduchy, albo długie zimowe wieczory;-) Przepis zaczerpnęłam z książki Barbary Jakimowicz – Klein „Piwo, wino, nalewki". Autorka podaje także, że do nalewki dla wzbogacenia aromatu można dodać płatki różane, migdały, pestki śliwek, moreli i brzoskwiń.

Zdjęcie - Ratafia  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250g czarnych porzeczek
  • 250g poziomek
  • 250g jagód
  • 500g wiśni
  • 500g moreli
  • 500g brzoskwiń
  • 500g renklod
  • 500g węgierek
  • 1 kg gruszek
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna,
  • 100 g rodzynek
  • 1 ½ kg cukru
  • 2l spirytusu

Przygotować duży pojemnik (może być gąsiorek). Wsypywać do niego w miarę dojrzewania owoce. Z moreli, wiśni, brzoskwiń i śliwek usunąć pestki, a z gruszek gniazda nasienne. Cytrusy przed dodaniem dokładnie umyć, można też sparzyć wrzątkiem.

Każdą porcję owoców zasypywać cukrem – około 100 - 150g i zalewać spirytusem – 200 ml. Macerować miesiąc od wrzucenia ostatniej porcji owoców. Zalewę zlać, owoce odcisnąć. Przelać do butelek i odstawić na pół roku.

Smacznego:-)

 Zdjęcie - Ratafia  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ratafia  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Śliwowica wyborna

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

5

Śliwowica

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałata z gruszką i orzechami w…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Pieczeń wieprzowa z figami i k…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Kakaowe ciasto salceson z jabł…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Knedle ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

2

Likier z czarnej porzeczki czy…

aronia aronia
Wiem co jem

Borówkowe Mojito

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

6

Smorodinówka, nalewka z czarne…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Strawberry drink

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

2

Nalewka wiśniowa

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Koktajl arbuzowy - alkoholowy

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii