Ratafia

Jeśli ktoś lubi owocowe nalewki polecam ratafię, którą przygotowałam w zeszłym roku, a raczej przez zeszły rok. Jest to bowiem rodzaj nalewki, w którym dodaje się kolejno dojrzewające owoce i zalewa porcją alkoholu. Na przygotowanie nalewki dobrze jest mieć odpowiednio duże naczynie. Ja robiłam ją w gąsiorku średniej wielkości (około 10 l). Produkcja ratafii zajmuje kilka miesięcy, ale później za to można się rozkoszować wspaniałym smakiem. Jest to pyszna wieloowocowa nalewka, o intensywnym ciemnym kolorze. Przygotowana na spirytusie ma swoją moc;-) Idealna na babskie pogaduchy, albo długie zimowe wieczory;-) Przepis zaczerpnęłam z książki Barbary Jakimowicz – Klein „Piwo, wino, nalewki". Autorka podaje także, że do nalewki dla wzbogacenia aromatu można dodać płatki różane, migdały, pestki śliwek, moreli i brzoskwiń.

Zdjęcie - Ratafia  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250g czarnych porzeczek
  • 250g poziomek
  • 250g jagód
  • 500g wiśni
  • 500g moreli
  • 500g brzoskwiń
  • 500g renklod
  • 500g węgierek
  • 1 kg gruszek
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna,
  • 100 g rodzynek
  • 1 ½ kg cukru
  • 2l spirytusu

Przygotować duży pojemnik (może być gąsiorek). Wsypywać do niego w miarę dojrzewania owoce. Z moreli, wiśni, brzoskwiń i śliwek usunąć pestki, a z gruszek gniazda nasienne. Cytrusy przed dodaniem dokładnie umyć, można też sparzyć wrzątkiem.

Każdą porcję owoców zasypywać cukrem – około 100 - 150g i zalewać spirytusem – 200 ml. Macerować miesiąc od wrzucenia ostatniej porcji owoców. Zalewę zlać, owoce odcisnąć. Przelać do butelek i odstawić na pół roku.

Smacznego:-)

 Zdjęcie - Ratafia  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ratafia  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Śliwowica wyborna

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

5

Śliwowica

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Jeżynówka - nalewka z jeżyn

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

1

Nalewka z żurawiny

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Ekstrakt miętowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Śliwowica wyborna

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Szyszki z ryżu preparowanego

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

2

Pizza-kości na Halloween

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Markizy kokosowe na przyjęcie…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Ciasteczka "mocca"

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Tarta a'la barszcz zabielany z…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Śniadaniowe rogaliki z dżemem…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją