Ratafia

Jeśli ktoś lubi owocowe nalewki polecam ratafię, którą przygotowałam w zeszłym roku, a raczej przez zeszły rok. Jest to bowiem rodzaj nalewki, w którym dodaje się kolejno dojrzewające owoce i zalewa porcją alkoholu. Na przygotowanie nalewki dobrze jest mieć odpowiednio duże naczynie. Ja robiłam ją w gąsiorku średniej wielkości (około 10 l). Produkcja ratafii zajmuje kilka miesięcy, ale później za to można się rozkoszować wspaniałym smakiem. Jest to pyszna wieloowocowa nalewka, o intensywnym ciemnym kolorze. Przygotowana na spirytusie ma swoją moc;-) Idealna na babskie pogaduchy, albo długie zimowe wieczory;-) Przepis zaczerpnęłam z książki Barbary Jakimowicz – Klein „Piwo, wino, nalewki". Autorka podaje także, że do nalewki dla wzbogacenia aromatu można dodać płatki różane, migdały, pestki śliwek, moreli i brzoskwiń.

Zdjęcie - Ratafia  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250g czarnych porzeczek
  • 250g poziomek
  • 250g jagód
  • 500g wiśni
  • 500g moreli
  • 500g brzoskwiń
  • 500g renklod
  • 500g węgierek
  • 1 kg gruszek
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna,
  • 100 g rodzynek
  • 1 ½ kg cukru
  • 2l spirytusu

Przygotować duży pojemnik (może być gąsiorek). Wsypywać do niego w miarę dojrzewania owoce. Z moreli, wiśni, brzoskwiń i śliwek usunąć pestki, a z gruszek gniazda nasienne. Cytrusy przed dodaniem dokładnie umyć, można też sparzyć wrzątkiem.

Każdą porcję owoców zasypywać cukrem – około 100 - 150g i zalewać spirytusem – 200 ml. Macerować miesiąc od wrzucenia ostatniej porcji owoców. Zalewę zlać, owoce odcisnąć. Przelać do butelek i odstawić na pół roku.

Smacznego:-)

 Zdjęcie - Ratafia  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ratafia  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

6

Śliwowica

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Risotto z botwinką

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Lody bazyliowo limonkowe

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Powidła truskawkowe

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Krem z batatów

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Mleczny deser kawowo - wanilio…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Karobella śliwkowa

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Sałatka z komosą

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Babka drożdżowa z suszonymi śl…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Mazurek z musem czekoladowym

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Śliwki w boczku

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

1

Ciasto czekoladowe z sosem z c…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu