Rafaelo naleśniki z truskawkami


Jak już Wam wielokrotnie pisałam uwielbiam wszystko co kokosowe!
Szczególną miłością darzę oczywiście znane i i lubiane Rafaello ( to taki przysmak, którym można mnie skutecznie przekupić ;) ).
Przepis na takie domowe Rafaello znajdziecie oczywiście na blogu: http://ostra-na-slodko.pl/2014/02/11/rafaello-kuleczki/
Dziś za to mam dla Was przepis na fantastyczne naleśniki z kremem budyniowym o smaku kokosowym z dodatkiem soczystych truskawek, którymi już zaczęliśmy się rozkoszować!
Takie naleśniki zrumienione na prawdziwym maśle, oblane koktajlem czy też odrobiną greckiego jogurtu i obsypane prażonym kokosem zachwycą nie tylko podniebienie, ale i oczy!
Są świetnym pomysłem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Słodki podwieczorek czy też obiad zabierze nas na chwile do raju!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( ok. 5-6 szt )
NALEŚNIKI:
* mąka – 1 pełna szkl
* mleko – 2 szkl
* duże jajko – 1 szt
* proszek do pieczenia -1 łyżeczka
* olej – 0,5 szkl
KREM:
* mąka ziemniaczana – 4 łyżki
* mleko kokosowe – 300 ml
* cukier puder – 3 łyżki
* kokos – 2 łyżki
DODATKOWO:
* truskawki – ok. 200 g
* płatki migdałów – ok. 30 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NALEŚNIKI:
Wszystkie składniki mieszamy, smażymy średniej wielkości naleśniki, odkładamy w ciepłe miejsce.
KREM:
Mleko kokosowe gotujemy, dodajemy cukier, mieszamy.
Odlewamy 0,5 szkl, dodajemy 2 łyżki wody, mąkę ziemniaczaną i rozrabiamy.
Mleko zdejmujemy z ognia, wlewamy masę , dodajemy kokos i bardzo dokładnie mieszamy.
Stawiamy z powrotem na ogień, podgrzewamy 1 minutę ciągle mieszając.
CAŁOŚĆ:
Na usmażonych naleśnikach kładziemy porcję kokosowego kremu, posypujemy odrobiną podprażonych płatków migdałowych i pokrojone truskawki.
Zamykamy w koperty i rumienimy na złoto.
Podajemy gorące dekorując wg. własnego pomysłu.
Smacznego!