Rafaello na biszkopcie

Rafaello na biszkopcie

Zdjęcie - Rafaello na biszkopcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Czy są tu jacyś fani kokosowych smaków? Zapraszam szybciutko na nową, pyszną wersję rafaello. Tym razem jest to biszkopt na którym znajduje się warstwa kokosowa z białą czekoladą przykryta kremem śmietankowym. No mówię Wam przepyszne to jest i wcale nie takie skomplikowane w przygotowaniu zresztą sprawdźcie sami

Składniki i przygotowanie rafaello na biszkopcie:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana będzie dość gęsta stopniowo, cały czas ubijając wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej miksujemy. Nie przerywając miksowania wlewamy wodę. Następie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i teraz już tylko delikatnie mieszamy całość do połączenia. Przekładamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C

Masa z białej czekolady

  • 0,5 litra mleka najlepiej 3,2%
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g wiórek kokosowych

Z upieczonego biszkoptu odkrawamy od góry 1/3 rozdrabniamy i podpiekamy w piekarniku przez kilka minut (ok 10 minut w 50 st. C) - aż będzie chrupki. W garnku umieszczamy mleko i połamaną białą czekoladę, podgrzewamy mieszając do momentu aż czekolada się rozpuści. Do gorącej dodajemy wiórki kokosowe oraz pokruszony biszkopt. Całość mieszamy i wykładamy na biszkopt.

Krem śmietankowy

  • 500 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki wiórek kokosowych

Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, a gdy będzie gęsta nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do połączenia. Gotowy krem wykładamy na warstwę kokosową i posypujemy wiórkami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

*dodatek żelatyny nie jest konieczny, ale dzięki temu ciasto lepiej się kroi

 

Zdjęcie - Rafaello na biszkopcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów