Racuszki z ricottą (na karnawał)

W karnawale nie wypada być na diecie, konieczne jest za to przygotowanie czegoś słodkiego. I smażonego, w końcu tradycja to rzecz święta!
Dziś proponuję wyjątkowo lekkie racuszki na bazie ricotty (choć możecie przygotować je również z białym serekiem „grani” czy „wiejskim”).
Z podanych proporcji uzyskacie ok. 15 racuszków (nakładanych łyżką).
Do moich dodałam wanilię, możecie je jednak aromatyzować także skórką cytryny lub pomarańczy, a przed podaniem polać miodem.

- mąka pszenna - 90 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cukier - 30 g
- ricotta - 125 g
- mleko - 2 łyżki
- jajko - 2 szt (nie muszą być duże)
- sól - szczypta
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- olej - do smażenia
- cukier puder - do podania
W miseczce połącz jajka, ricottę, mleko i wanilię. Dodaj cukier, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, solą. Wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
W garnuszku podgrzej olej. Porcje ciasta nakładaj łyżką (do zupy) i smaż na złoto z obu stron, w sumie przez ok. 5 minut.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.