Racuszki nadziewane-ekspresowe!

Racuszki nadziewane-ekspresowe!

Wracamy do domu po pracy-a tu tlusty czwartek-bez paczkow!?-o nie!

Pierwsza rzecz-decyzja-racuszki!,a zeby nie bylo ze bez nadzienia-nadziewane!

Zaczyniamy ciasto,-i niech sobie rosnie,w tym czasie np.nastawiamy obiad,lub cos na kolacje-a ciasto sobie rosnie!

Ciasto gotowe,nastawiamy tluszcz na palnik,lyzka do reki - potrzeba 15,20 min. i juz sa!

Prawda ze szybko-ekspresowo!?-a teraz po kolei!

Zdjęcie - Racuszki nadziewane-ekspresowe! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Racuszki nadziewane-ekspresowe! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Racuszki nadziewane-ekspresowe! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Racuszki nadziewane-ekspresowe!

Skladniki na ok.18 szt.

.350 gr maki pszennej

.25 gr drozdzy

.1 jajko

.1 szklanka mleka + 3 lyzki

.3 lyzki oleju roslinnego

.2 lyzki cukru+ 1 lyzeczka

.1 lyzka rumu lub wodki

.szczypta soli

.olej do glebokiego smazenia

.aromat rumowy

Ponadto

.dzem

.cukier puder do posypania

 

Wykonanie

Do szklaneczki przekladam drozdze ,dodaje cukier i cieple mleko,mieszam wszystko i odstawiam na bok.

Make przesiewam do miski i robie dolek do ktorego wlewam zaczyn,dodaje jajko ,aromat ,szczypte soli,cukier ,olej i cieple mleko.

Wszystkie skladniki mieszam lyzka,ciasto jest geste i lekko lejace-takie ma byc!

Miske przykrywam sciereczka i odstawiam na ok.1 godz.do wyrastania.

Olej rozgrzewam w rondelku na wolnym ogniu,zeby sprawdzic,czy jest odpowiednia temp. wkladam niewielka ilosc ciasta,jesli wyplynie-to odpowiednia temp.

Maczam lyzke w wodzie ,nabieram nia porcje ciasta i delikatnie przekladam na olej ( to sprawdzona metoda,ciasto pieknie odchodzi od lyzki i olej nie pryska-zapewniam! ).

Przykrywam rondelek pokrywka,po ok.2-3 min pokrywke zdejmuje i odwaracam racuszki na druga strone.

Gotowe racuszki wyjmuje na papier kuchenny i natychmiast za pomoca szprycy wypelniam dzemem.

Mozna oczywiscie pominac dzem i posypac jedynie cukrem pudrem.

Milego wieczoru i smacznych racuszkow zycze!

Kategorie przepisów