Racuchy z ananasem

Racuchy z  ananasem

Jutro Tłusty Czwartek a mnie niestety nie będzie w domu cały dzień. W związku z tym, aby co nieco nawiązać do tłustoczwartkowej tradycji, zrobiłam dzisiaj racuchy. Robiłam je już wiele razy, za każdym razem wypróbowuję ten smak z innymi owocami. Dzisiaj przyszła kolej na ananasy i to był dobry wybór. Może pączków nie zastąpią ale jakaś namiastka to jednak jest.

Zdjęcie - Racuchy z  ananasem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 jajka
  • pół puszki ananasa
  • olej do smażenia

Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru, mąki i 1/3 szklanki mleka. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do misko, wlać rozczyn oraz resztę mleka, wbić jajka, wsypać cukier. Wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany (gdy jest za gęste, dodać trochę mleka).
Do ciasta dodać pokrojonego ananasa, wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów