Racuchy drożdżowe z mąki pełnoziarnistej


Zdecydowanie moja ulubiona propozycja na śniadanie. Z mąki pełnoziarnistej, bez tłuszczu, praktycznie bez cukru - można jeść nawet codziennie, o ile ma się czas na ich przygotowanie. Nie tylko pożywne, ale bardzo smaczne (ostatnio miałam je pięć dni pod rząd na śniadanie :) Najlepsze są z jabłkami, ale ze śliwkami też niczego sobie.
Składniki (na 7 racuszków):
- 100 g mąki pszennej z pełnego przemiału (orkiszowa lub pszenna 1850)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 białko
- 1 łyżka fruktozy
- 15-20 g drożdży
- 1 jabłko (kwaśne)
Mleko lekko podgrzać. Z łyżki mąki, fruktozy, drożdży i połowy porcji mleka zrobić zaczyn i odstawić do podwojenia objętości.Dodać resztę mleka, mąkę, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (30 minut). Ubić białko na sztywną pianę. Do wyrośniętego ciasta dodać pianę z białka i pokrojone w kostkę jabłko. Delikatnie wymieszać i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcie na 10 minut.Smażyć bez tłuszczu na rozgrzanej, teflonowej patelni. Podawać posypane fruktozą i cynamonem, posmarowane dżemem lub bez żadnych dodatków, bo naprawdę są smaczne same w sobie.

Bazowałam na tym przepisie; dostosowałam proporcje do 100 g mąki, czyli max ilości na jeden posiłek według MM.