Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Drożdżowe racuchy z jabłkami to wspomnienie dzieciństwa. Pulchne i miękkie w środku, pyszne, fajny deser ale i danie główne! Polecam, szybko znikają z talerza :-). Źródło - blog: majanaboxing, którą serdecznie pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 5 jaj
  • 5 dag drożdży + pół szklanki letniego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki mleka (ciasto musi być nie za rzadkie, ale dość gęste)
  • 1 kg mąki
  • 1 kg jabłek
  • olej
  • cukier puder do posypania racuchów

Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Mąkę przesiać do garnka zrobić dołek, pokruszyć drożdże, posypać cukrami, dodać ciepłe mleko (ale nie gorące), zagęścić mąką, poczekać aż drożdże ruszą się - tak około 20 minut.

Następnie wbić jajka, dodać pozostałe mleko, śmietanę, sól, wszystko dokładnie wymieszać, formować zgrabne placuszki, smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z obu stron. Posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :)

Kategorie przepisów