Racuchy drożdżowe z jabłkami
Przed nami tłusty czwartek i nie wypada się tego dnia opierać przed zjedzeniem choćby jednego pączka, faworka czy racuszka. Tego dnia nie liczymy kalorii, tym będziemy martwić się potem. Rozpoczynamy ostatni tydzień karnawału słodkim akcentem, a zakończymy go tradycyjnie słonym śledzikiem. Racuchy drożdżowe z jabłkami doskonale smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem jak i na zimno. Są puszyste, a dzięki jabłkom wilgotne. Można dodać do ciasta cynamon, dzięki któremu staną się jeszcze bardziej aromatyczne.
Składniki:
400 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 jajko
1,5 szklanki mleka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i mieszamy. Na środku robimy wgłębienie, do którego dajemy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu dodajemy jajko i pozostałe mleko, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.