Rabarbarowe tiramisu

Rabarbarowe tiramisu

Rabarbar to jedno z najmilszych, wiosennych kulinarnych wspomnień, śpieszmy się bo ma nieograniczone możliwości, a sezon na niego niebywale krótki. Rabarbar, a właściwie rzewień jest warzywem, a na świecie istniej ponad 100 odmian tej byliny. Wartości odżywcze rabarbaru to wciąż kwestia kontrowersyjna, podczas gdy jedni ganią go za kwas szczawiowy, który wypłukuje wapń z organizmu, prowadzone na Uniwersytecie Sheffield badania dowiodły, że podczas temperatury jakiej jest poddawany w czasie pieczenia, rabarbar nabiera istotnych właściwości przeciwnowotworowych. Naukowcy stwierdzili jednogłośnie, że podczas 20 minutowego pieczenia rabarbaru w 180 stopniach wzrasta w nim stężenie polifenolu, o dziwnej nazwie rapontygenina, który niszczy komórki rakowe lub też uniemożliwia ich dalszy rozwój. Niewykluczone, że w przyszłości to będzie pierwszy naturalny lek na raka, ale póki co pieczmy i jedzmy sezonowo - czyli rabarbar.
badania przeprowadzone na Uniwersytecie Sheffield dowiodły, iż pod wpływem temperatury, jakiej jest poddawany w trakcie pieczenia, nabiera istotnych właściwości przeciwnowotworowych. Naukowcy odkryli, że po 20 minutach pieczenia w temperaturze 180C, w rzewieniu wzrasta stężenie polifenolu z grupy stilbenów, o nazwie rapontygenina. Niszczy on komórki rakowe lub też uniemożliwia ich dalszy rozwój. - See more at: http://smakdoskonaly.pl/rabarbar-jesc-czy-nie-jesc/#sthash.C9iFFymL.dpuf


Zdjęcie - Rabarbarowe tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 20 min + chłodzenie ok 60 min

500 g serka mascarpone
2 jajka
75 g cukru
400 g podłużnych biszkoptów
2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu (przepis)
ok 4 łyżki brązowego cukru
ok 5 łodyg rabarbaru

Przygotowanie:
1. Żółtka oddzielamy od białek, zachowujemy jednak tylko jedno białko. Dwa żółtka ucieramy z cukrem na kremową, gęstą masę, następnie mieszamy z serkiem mascarpone, żeby powstał lekki krem
2. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z kremem, masę wstawiamy do lodówki3. Rabarbar obieramy, kroimy na 2 cm kawałki, na patelnię wsypujemy cukier i dodajemy pokrojony rabarbar, karmelizujemy kilka minut, powinien lekko zmięknąć jednak zachować kształt, odstawiamy do przestygnięcia4. W miseczce mieszamy ok 1 szklanki wody z syropem z kwiatów z czarnego bzu i namaczamy w niej biszkopty, jeden po drugim5. Na samo dno naczynia wykładamy biszkopty, następnie karmelizowany rabarbar i warstwę kremu mascarpone, na samym wierzchy układamy jeszcze rabarbar, wstawiamy do lodówki, tuż przed podaniem oprószamy brązowym cukrem


Zdjęcie - Rabarbarowe tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rabarbarowe tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rabarbarowe tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rabarbarowe tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







Kategorie przepisów