Rabarbar, truskawki i waniliowy krem jogurtowy

Rabarbar, truskawki i waniliowy krem jogurtowy

Tytuł przepisu trochę z serii enigmatycznych opisów wprost z restauracyjnego menu, ale wersja „truskawki duszone z rabarbarem, podane ze śmietankowo-jogurtowym kremem waniliowym i kruchymi ciasteczkami” wydawał mi się … trochę zbyt długi :)

Zdjęcie - Rabarbar, truskawki i waniliowy krem jogurtowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapraszam więc na naprawdę szybki do przygotowania, niezwykle aromatyczny i od razu przywodzący na myśl ciepły, letni dzień deser.

Zdjęcie - Rabarbar, truskawki i waniliowy krem jogurtowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Truskawki z rabarbarem, to jest to!

Zdjęcie - Rabarbar, truskawki i waniliowy krem jogurtowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 4 porcje.

Zdjęcie - Rabarbar, truskawki i waniliowy krem jogurtowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rabarbar, truskawki i waniliowy krem jogurtowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Ciasteczka włóż do woreczka, rozkrusz dokładnie, by uzyskać konsystencję piasku. Ułóż na dnie naczynek.

Na patelni rozgrzej masło i cukier, dodaj obrany, pokrojony w ok. 1 cm kawałki rabarbar. Smaż 3 minuty, dodaj pokrojone w kawałki truskawki. Smaż kolejnych kilka minut. Dokładnie ostudź.

Śmietankę ubij z cukrem pudrem  wanilią, Dodaj jogurt, delikatnie połącz.

Na warstwę ciasteczek nałóż porcję truskawek z rabarbarem, na wierzch- śmietankowy krem. Po podania przechowuj w lodówce. (wierzch deseru posypałam dodatkowo pokruszonymi pistacjami).

Kategorie przepisów