Quinoa z pomidorami i awokado

Jest już tak gorąco, że chce się jeść wyłącznie lekkie posiłki. Ja znalazłam sposób na pyszną sałatkę ze świeżym szpinakiem, komosą ryżową, pomidorami, ogórkiem, fetą, oliwkami i awokado. Jeśli chcecie zabrać sałatkę w lunchboxie to sos spakujcie osobno, przed samym podaniem polejcie i smacznego! Zaczynamy lato!

- 100g suchej komosy ryżowej (quinoa)
- 4-5 pomidorów w różnych kolorach
- 1/2 długiego ogórka
- 100g fety
- 150g liści szpinaku
- 1 awokado
- 3 łyżki oliwek kalamata
sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- Sól, pieprz
Komosę ryżową gotuję wg wskazówek na opakowaniu.
Szpinak myję na sicie.
Pomidory, ogórka i awokado kroję w kostkę. Fetę rozkruszam palcami.
Składniki sosu dokładnie mieszam, polewam szpinak, mieszam.
Dodaję pozostałe składniki: pomidory, ogórka, fetę, oliwki i awokado. Ponownie delikatnie mieszam i podaję.