Quiche z kabanosem i wędzonym twarogiem

Quiche z kabanosem i wędzonym twarogiem
Quiche czy tarta to jedno z bardziej ekspresowych dań. Jeśli w lodówce zalegają resztki różnych produktów, z którymi nie wiadomo co robić to warto wykorzystać je do skomponowania przepysznego dania według własnego pomysłu. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego...
Zdjęcie - QUICHE Z KABANOSEM I WĘDZONYM TWAROGIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami QUICHE Z KABANOSEM I WĘDZONYM TWAROGIEM - Laura SKŁADNIKI:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 15 dkg wędzonego twarogu (może być też zwykły)
  • 10 dkg kabanosów
  • 1 jajko
  • 5 łyżek śmietany
  • 2 -3 młode cebulki
  • sól, pieprz do smaku
Ciasto wyłożyć na blaszkę, tak aby utworzyć rant. Ja miałam blaszkę kwadratową, więc resztkę ciasta po docięciu do kwadratu wykorzystałam do ozdobienia wierzchu potrawy.

Cebulkę pokroić w drobną kostkę i oprószyć solą.

Kabanosy pokroić na centymetrowe kawałki i rozsypać równomiernie na cieście. Ser pokruszyć bezpośrednio na ciasto.

Rozbełtać jajko, dodać śmietanę i pokrojoną cebulkę. Dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Masę wylać na ciasto, ułożyć resztki ciasta pokrojone w paski.

Piec w temperaturze 200 stopni 20 - 25 minut.

Kategorie przepisów