Quiche prowansalski

Quiche prowansalski

Zdjęcie - Quiche prowansalski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Quiche prowansalski był moim pierwszym wytrawnym wypiekiem. Aż dziwne, że jeszcze nie ma go u mnie na blogu. Nadrabiam to niedopatrzenie;-) Pamiętam, jak raz poczęstowałam nim znajomą. Porównała go do wyrobu słynnej restauratorki u której go jadła i oznajmiła, że mój przebija tamten smakiem. Taka byłam dumna, choć może ten komplement nie był aż tak zasłużony…;-) Ostatnio szukałam różnic między tartą i quiche i z tego co doczytałam tarta może być zarówno słodka jak i wytrawna oraz może (ale nie musi) mieć nadzienie jajeczno-śmietanowe, a quiche musi mieć taki dodatek i jest wyłącznie wytrawny.
Zdjęcie - Quiche prowansalski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka wody,
  • szczypta soli.

Farsz :

  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 1 papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka natki pietruszki,
  • oliwa,
  • 2 jajka,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni. Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na około 0,5 h. Po tym czasie spłukać i wytrzeć go d sucha. Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, cukinię i bakłażana pokrojone w plastry i paprykę pozbawioną nasion również w plastry. Dodać przyprawy i tymianek. Chwilę poddusić, aż zmiękną. Na podpieczonym cieście ułożyć równomiernie podsmażone warzywa. Do śmietany dodać jajka, przyprawy i natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.

Zdjęcie - Quiche prowansalski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów