Quiche Lorraine … bez ciasta
Bardzo lubię wszelkie quiche i tarty (ba, nawet doczekały się na blogu osobnej kategorii z przepisami tylko na nie: O TU). Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a dodatki smakowe mogą być w zasadzie dowolne. Najwięcej czasu i wprawy wymaga przygotowanie kruchego ciasta, aby było lekkie i maślane. Do tego czas na jego schłodzenie i robi się dłuższa kulinarna zabawa.
Dlatego dziś przychodzę w wybawieniem, oto (prawie) klasyczny Quiche Lorraine- boczek, por dla wzmocnienia smaku, jajeczna masa. No właśnie, dziś upieczemy ją bez żadnego spodu. W ten sposób uzyskamy danie trochę na wzór frittaty- jajeczny placek z dodatkami. Wspaniałe rozwiązanie na szybką kolację na ciepło, gdy wpada kilku niezapowiedzianych gości. Z miską sałaty smakuje wprost wspaniale!
Czas pieczenie tego dania zależeć będzie w największej mierze od naczynia, jakiego użyjecie. Ja wybrałam prostokątną foremkę do tarty o wymiarach ok. 20×25 cm, quiche miał ok. 2 cm wysokości. Możecie go przygotować jednak np. w indywidualnych foremkach na muffinki i każdemu podać taką małą, wytrawną babeczkę.
Składniki:- boczek - ok. 100 g
- por - 1 szt
- jajko - 5 szt
- mleko - 1/3 szklanki
- śmietanka kremówka - 1/4 szklanki
- cheddar - 80 g, tarty
- sól, pieprz - do smaku
Na patelni wytop boczek- smaż go, a stanie się chrupiący (możesz dodać odrobinę oleju, aby łatwiej się smażył). Zdejmij z patelni i ostudź.
Na tłuszczu jaki pozostał zeszklij (nie zarumień!) posiekaną białą i jasno zieloną część pora.
W misce połącz jajka z mlekiem i śmietanką. Dodaj tarty cheddar, boczek i por. Dopraw odrobiną soli i pieprzem.
Masę wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz do czasu aż masa stężeje, jej wierzch stanie się złoty i lśniący- ok. 25 minut. Podawaj na ciepło z dodatkiem np. zielonej sałaty.