Quiche Lorraine


Ciasto
- 220 g mąki pszennej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 125g masła
- 1 żółtko
- 4 średnie cebule
- 500g boczku wędzonego
- pęk młodej cebulki
- 200g sera morskiego
- pół szklanki wytrawnego wina czerwonego
- 120g śmietany 30%
- 2 jajka
- 1 białko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przesianą mąkę pszenna i ziemniaczana wyrobić z kawałkami zimnego masła oraz żółtkiem - jeżeli ciasto będzie się rwało dodać odrobinę wody. Odłożyć do lodówki na 30min.

Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni dopóki nie będzie rumiany, odłożyć na bok. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, gdy będzie miękka dodać wino i chwilę podusić (3min).
W międzyczasie wyłożyć formę do tarty rozwałkowanym ciastem i podpiec w piekarniku 25 minut do lekkiego zrumienienia. Przez pierwsze 15 minut pieczemy obciążone (kulkami ceramicznymi lub fasolą) aby ciasto nie wyrosło, następnie usuwamy obciążenie).
Na podpieczony spód wykładamy kolejno boczek, cebulę, posiekaną młodą cebulkę i starty ser. Zalewamy śmietaną rozrobioną z jajkami. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 50 minut aż będzie rumiane.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));