Quesadillas z dynią hokkaido

Quesadillas z dynią hokkaido

Taka dynia w tym roku pierwszy raz trafiła do mojej kuchni. Niewielka, o przepięknym intensywnym, pomarańczowym, prawie czerwonym kolorze. Ten kolor to karotenoidy, które korzystnie wpływają na nasze oczy i spowalniają procesy starzenia. Świetna w kuchni bo jadalna jest również delikatna skórka.
Tutaj podpatrzyłam jak prosto można ją przyrządzić - wystarczy pokrojoną dynię skropić oliwą, oprószyć solą i wrzucić na 20 minut do piekarnika. Nie ukrywam, że ponad połowa została zjedzona tak po prostu z blachy - dla mnie jest niesamowita. Blaszka z upieczonymi kawałkami dyni postawiona na stole świetnie zastąpiła popołudniowe przekąski. Słodkawy smak cudownie przełamie na przykład sos czosnkowy.
Jednak część dyni została wykorzystana do przygotowania kolejnej quesadillas - tym razem w wersji dla bezmięsnych.

QUESADILLAS Z DYNIĄ HOKKAIDO - Laura SKŁADNIKI:
(na cztery osoby)

  • 8 placków tortilli
  • 30 dkg łatwotopliwego sera
  • 1/2 kg dyni hokkaido
  • 8 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 8 łyżek czerwonej fasoli
  • oliwa z oliwek
  • sól

Dynię opłukać, przekroić na pół i usunąć ze środka pestki. Całość pokroić w plastry grubości około 2 cm, skropić je oliwą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć solą.

Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wystudzić i pokroić w kostkę.
Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Jeden z placków ułożyć na dużej patelni - świetnie do tego nada się patelnia grillowa. Na placku równomiernie rozłożyć wszystkie składniki (oczywiście 1/4 tych składników - musi starczyć na pozostałe placki), przykryć drugim plackiem. Rozgrzać patelnię i powoli podpiekać tortillę lekko dociskając wierzchni placek. Nie używamy oliwy.

Nie należy piec na zbyt mocnym ogniu - placek ma się ładnie podpiec, ser lekko roztopić a farsz zagrzać. Kiedy spodnia tortilla ładnie się zrumieni, całość należy obrócić - można do tego wykorzystać talerz: talerz położyć na tortilli, szybko obrócić patelnię i zsunąć placki na patelnię. Podpiec drugą stronę.
Upieczone quesadillas przełożyć na deskę i kroić na ćwiartki lub na ósemki.

Upiec pozostałe quesadillas.
Można podać z dowolną sałatką lub z dowolnym dipem. Tutaj farsz jest łagodny więc idealnie będzie współgrać z ostrym dodatkiem.

Kategorie przepisów