Pyzy z mięsem

Pyzy z  mięsem

Ogrom przepisów na pyzy przytłoczył mnie tak, że nie wiedzialam, które wybrać. Dlatego w drodze losowania padło na te, które dzisiaj prezentuję. Takie kluski, porządnie okraszone cebulką przysmażoną na tłuszczu to prawdziwe niebo w gębie.

Zdjęcie - Pyzy z  mięsem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skladniki:

  • 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 dag mięsa mielonego
  • łyzka smalcu
  • majeranek
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Ziemniaki wyrobić z mąką i jajkami na ciasto, osolić. Mięso na farsz wymieszać ze smalcem. Przyprawić ziołami, sola, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Dobrze wymieszać. Z ciasta urywać kulki, formować płaskie placki, układać kulkę mięsa i zawijać tak aby powstały okrągłe pyzy. Wrzucać gotowe kluski na wrzącą, osoloną wodę i gotować ok. 10 minut. Podawać polane tłuszczem z przysmażoną cebulą.

Smacznego:)

Kategorie przepisów