Pyzy z mięsem
 
            Pyzy z mięsem chodziły za mną od bardzo dawna, ale ich zrobienie ciągle odkładałam na dalszy plan. W końcu jednak zmobilizowałam się i razem z Shinju w ramach wspólnego gotowania przygotowałyśmy je po raz pierwszy :) Nie ma co, pyzy to nie jest szybka potrawa, ale opłaca się poświęcić im trochę czasu :) Kto jeszcze nie jadł, koniecznie powinien spróbować. 
 
  
 
 PYZY Z MIĘSEM 
 (4 porcje) 
 1kg obranych ziemniaków, 
 400g ugotowanego mięsa np. z rosołu (u mnie wołowina i wieprzowina), 
 2 jajka, 
 ok. 1 szklanki mąki ziemniaczanej, 
 ok. ½ szklanki mąki pszennej, 
 2 cebule, 
 1 łyżka oleju, 
 kawałek słoniny, 
 sól i pieprz 
 
 1 cebulę drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Mięso zmielić (w maszynce lub blenderem), dodać podsmażoną cebulę, 1 jajko oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. 
 Połowę ziemniaków ugotować, odcedzić i przestudzić, a następnie utłuc na puree. 
 Drugą połowę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Starte ziemniaki odcedzić z soku na sitku i dodać do ugotowanych. Wbić jajko, dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać obie mąki, wyrabiając, aż powstanie gładkie i nie klejące się do rąk ciasto. 
 Z masy mięsnej uformować niewielki kulki. Z ciasta odrywać kawałki i formować je na kształt placuszków. Oblepić nimi kulki z mięsa i formować okrągłe pyzy. 
 W dużym garnku zagotować osoloną wodę, na wrzątek kłaść pyzy i gotować je przez ok. 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 
 Słoninę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, a gdy wytopi się tłuszcz, dodać posiekaną cebulę. Smażyć jeszcze chwilę, aż cebula się zrumieni. 
 Gorące pyzy podawać okraszone skwarkami i cebulą.
 
 
            