Pyszny torcik truskawkowy


Truskawkowy torcik, wspaniały, przepyszny, smakuje jak z najlepszej cukierni, a jest stokroć lepszy, bo domowy i upieczony z najlepszych składników. Spody możesz upiec wcześniej, wówczas przygotowanie ciasta jest expresowe. Cóż sprawia, że smakuje tak wyjątkowo? Cieniutka warstwa kruchego ciasta połączona warstwą ulubionego dżemu z mięciutkim biszkoptem smakuje tak rewelacyjnie. Do tego pyszny krem mascarpone z bananami obłożony truskawkami. Całość smakuje po prostu super. Zapraszam do przepisu.

120 g mąki orkiszowej 630
30 g mielonych orzechów laskowych
75 g zimnego masła
1-2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko
Składniki na biszkopt:
2 jajka
40 g cukru
25 g mąki pszennej 405
15 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao - 20 g

250 g mascarpone
2 małe dojrzałe banany
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Dadatkowo:
400 g truskawek
1 op. Tortenguss
4-5 łyżek dżemu
5-6 łyżek mocnej herbaty Earl Grey
Wykonanie:
- wymieszać suche składniki na kruche ciasto i rozetrzeć między palcami z pokrojonym na małe kawałki masłem do uzyskania konsystencji "mokrego piasku" . Wbić żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rozwałkowne ciasto, ponakłuwać widelcem i piec w 200`C 15 minut
- 2 jajka z 40 g cukru ubić na biały, puszysty kogel. Partiami, delikatnie mieszając szpatułką dodawać przesianą i wymieszaną mąkę z kakao. Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Boku foremki nie smarować tłuszczem. Piec w 170`C 20-25 minut. Studzić na kratce. Obręcz zdjąć po wystudzeniu biszkoptu
- obrane banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cyryny, by nie ściemniały, następnie zblendować na puree. Mascarpone włożyć do miseczki, dodać bananowe puree, przesiany cukier puder i ubić mikserem na puszystą masę
- kruchy spód posmarować ulubionym dżemem, nałożyć biszkopt i lekko docisnąć, by skleić oba krążki ciasta. Biszkopt naponczować mocno zaparzoną i przestudzoną herbatą Earl Grey. Na biszkopcie równomiernie rozsmarować przygotowany krem bananowy. Na kremie rozłożyć odszypułowane połówki truskawek
- Tortenguss przygotować wg przepisu na opakowaniu i cienką warstwą pokryć truskawki. Samodzielnie możesz go przygotować następująco: wymieszać 125 ml wody z łyżką cukru i 1 płaską łyżką mąki ziemniaczanej. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Zamiast wody możesz użyc kompotu truskawkowego, otrzymasz wówczas polewę o czerwonym zbarwieniu
- przed podaniem schłodzić w lodówce