Pyszny i zdrowy wywar warzywny
            
                    Wywar warzywny  można go zamrozić jako kostki lody i dodawać do potraw
składniki
Marchewkę skrobiemy przecinamy na pół. Seler obieramy kroimy na 4 części. Pora myjemy przecinamy na pół. Pietruszkę obieramy zostawiamy w całości. Warzywa zalewamy zimna wodą dodajemy przyprawy i ząbek czosnku . Gotujemy na małym ogniu. Na końcu solimy i jeszcze chwilę gotujemy . Odcedzamy przez sito z warzyw i przypraw.
                
                
                składniki
- 1 ząbki czosnek,
 - 1/4 szt seler,
 - 1 szt pietruszka,
 - Sól,
 - 2 szt marchew,
 - 1 szt por,
 - 3 szt dymka,
 - 2 szt liść laurowy,
 - 4 szt pieprz kulki,
 - 2 szt ziele angielskie
 
Marchewkę skrobiemy przecinamy na pół. Seler obieramy kroimy na 4 części. Pora myjemy przecinamy na pół. Pietruszkę obieramy zostawiamy w całości. Warzywa zalewamy zimna wodą dodajemy przyprawy i ząbek czosnku . Gotujemy na małym ogniu. Na końcu solimy i jeszcze chwilę gotujemy . Odcedzamy przez sito z warzyw i przypraw.