Pyszne ciasto czekoladowe! Z musem czekoladowym

Pyszne ciasto czekoladowe! Z musem czekoladowym

Zdjęcie - Pyszne ciasto czekoladowe! Z musem czekoladowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto zrobiłam (z moimi dwoma, niezastąpionymi kuchennymi 'pomocami' - buzia dziewczyny!), na urodziny P.
I wiecie co? 'Zeszło' c a ł e ! Calutkie.

Jak dla mnie, miłośniczki mokrych ciast - jest naprawdę i d e a l n e.
Spód, jak w brownie, na wierzchu lekki, czekoladowy mus. Kontrastujące, kwaśne, zimne wiśnie.

(Aż zaczynam się ślinić jak to piszę… eh, wypiek do powtórzenia, i to nie raz!)

No i cóż, chyba pierwszy bardziej skomplikowany wypiek który mi wyszedł! :))
Uważajcie, żeby białka nie opadły, a będzie dobrze. Mnie wyszło - Wam wyjdzie na pewno!
Polecam z całego serca, i dziękuję Dorocie, za rewelacyjny przepis.

Z innej ciut bajki.

'A może byśmy o d m a l o w a l i kuchnię?' - zapytał mnie P. Niewinne, proste, szczere pytanie :)
Podchwyciłam od razu. 'taaaaaak! Pomalujmy, odmalujmy, brzydko już jest, brudno, jak w Indiach ;p'
I co?? 'I na białoooooo'!
O tak. To już był mój fantastyczny pomysł :) Bo zawsze marzyłam o białej kuchni.
Sama nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na pomysł żeby sobie ją z r o b i ć hehe to chyba już pozostanie zagadką.
I malujemy. Już czwartą warstwę. Bo nie jest łatwo pokryć ciemno - zielony.
I załamujemy ręce, bo jeszcze nie jest białe.

Ale będzie :) Zdam Wam foto-relacje i pokażę na blogu efekty.
Jak wyjdzie ładnie.

Do przeczytania!


Zdjęcie - Pyszne ciasto czekoladowe! Z musem czekoladowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mocno czekoladowe ciasto, z musem czekoladowym. /źródło - przepis Doroty z Moich Wypieków/
Na ciasto czekoladowe:
150 g masła
150 g gorzkiej czekolady, połamanej
5 jajek, białka oddzielone od żółtek
1 łyżka dobrego kakao
175 g cukru
Najpierw najlepiej przygotować sobie tortownicę (średnica 22 - 25cm), wykładamy ją papierem do pieczenia. Dobrze jest zrobić na bokach wysoki ‚kołnierz’ z papieru do pieczenia - ciasto naprawdę m o c n o rośnie w piekarniku!, potem zaś opada, tak ma być :)
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż całkowicie się roztopi, a masa będzie gładka i błyszcząca. Żółtka miksujemy z kakao w misie miksera. Wlewamy do nich masę czekoladową i miksujemy do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Pod koniec ubijania, stopniowo, po jednej łyżce dodajemy cukier, wciąż ubijając. Białka powinny być sztywne i błyszczące. Gotowe białka szybko dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać (polecam zrobić to w dwóch turach. I uwaga! Mieszamy t y l k o do połączenia składników, nie dłużej! Białka nie mogą nam opaść!). Szybko przekładamy gotową masę do wcześniej przygotowanej tortownicy, wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temp 180 st C, przez ok 25 min. Wyciągamy i studzimy w formie, środek ciasta powinien mocno się zapaść, pozostawiając wysokie brzegi - powstało nam miejsce na wlanie musu czekoladowego :) (Uwaga! Polecam upiec ciasto wieczór wcześniej, spokojnie zdąży opaść i wystudzić się. Na drugi dzień rano - można przygotować mus czekoladowy)
Na mus czekoladowy:
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
3 dużej jaja, białka i żółtka osobno
2 łyżeczki kakao
115 g cukru, drobnego
2 łyżeczki żelatyny w proszku roztopionej w 80ml gorącej wody

Z musem postępujemy niemal identycznie jak z ciastem :) W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę, roztapiamy. W misie miksera ubijamy żółtka z kakao, wlewamy masę czekoladową, ubijamy do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Pod koniec ubijania, stopniowo, po jednej łyżce dodajemy cukier, wciąż ubijając. Białka powinny być sztywne i błyszczące.
Białka dodajemy do masy czekoladowej, w dwóch turach, delikatnie wymieszać. Powoli wlewać rozpuszczoną żelatynę, wciąż mieszając.
Gotową masę wylewamy na przestudzone, zapadnięte ciasto, wstawiamy do lodówki na 3 - 4 godziny, aż mus czekoladowy się zetnie. Gotowe ciasto dekorujemy np roztopioną czekoladą lub sezonowymi owocami. Dorotka pokazała jak ładnie zrobić czekoladową dekorację, mnie niestety nie wyszło.. :)
Ciasto podałam posypane mrożonymi wiśniami (należy ciut wcześniej wyciągnąć z zamrażarki owoce - mają być rozmrożone, ale wciąż zimne). Bardzo, bardzo polecam!!

Smacznego!

Kategorie przepisów