Pyszna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
            

- 300 g makaronu świderki lub rurki,
 - 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
 - 2 cebule,
 - 300 g pieczarek,
 - 1 czerwona papryka,
 - 1 żółta papryka,
 - 3 łyżki ketchupu pikantnego,
 - 200 g żółtego sera,
 - sól, pieprz,
 - papryka ostra mielona (1 łyżeczka),
 - zioła prowansalskie (1 łyżeczka),
 - olej do smażenia.
 
- 250 ml śmietanki 18%,
 - 3 łyżki majonezu,
 - 3-4 ząbki czosnku,
 - sól, pieprz,
 - 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
 

Już sama nazwa tej potrawy nasuwa wniosek o jej smaku... i proszę mi uwierzyć nie jest absolutnie przesadzona. Zapiekanka jest naprawdę pyszna. Znika ze stołu w mgnieniu oka :) Jest to danie przygotowane warstwowo, na bazie makaronu z dodatkiem aromatycznych warzyw i uwieńczone pysznym sosem śmietanowo-majonezowym z dodatkiem czosnku.
Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na patelni. Dodać mięso mielone, a na koniec dodać ketchup – całość przesmażyć i odstawić.
Pieczarki pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć.
Paprykę pokroić w paski, również podsmażyć.
Przygotować naczynie do zapiekania. Wysmarować je masłem a następnie układać warstwami:
- ugotowany makaron,
 - mięso mielone z cebulą,
 - pieczarki,
 - paprykę.
 
Zalać sosem zapiekankę, posypać startym żółtym serem i posypać delikatnie ziołami prowansalskimi.
Piec około 15 - 20 min. w 180°C.
Źródło z niewielkimi zmianami: mojekuchennesmaki