Pyszna polędwica łososiowa wędzona

Pyszna polędwica  łososiowa wędzona
Za wędliną ze sklepu nie przepadam, pełno w niej chemii konserwantów. Najlepsza ze sklepu nie zastąpi nam domowej. Od dłuższego czasu robię domowe wędliny podając je różnej obróbce. Zamarzyła mi się polędwica łososiowa wędzona bez parzenia. Były kilka prób mniej lub bardziej udanych do czasu aż powstał idealny przepis na polędwicę łososiową wędzoną. Muszę się pochwalić smak, aromat wygląd powalił nie jedną osobę na kolana. Polędwica wyszła pyszna, aromatyczna, genialna w smaku.Rozpływająca się w ustach.. Najlepiej smakuje z domowym chlebem żytnim na zakwasie. Jedynym minusem jest to ze zbyt szybko znika z lodówki. Dlatego też dziś zrobiłam powtórkę i do solanki wrzuciłam polędwiczki w niedzielę lub poniedziałek kolejne dymienie.
Zdjęcie - Pyszna polędwica  łososiowa wędzona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
składniki
  • 3 szt polędwiczki wieprzowe

solanka
  • 1 litr wody
  • 2 czubate łyżki pektosmaczek Tradismak klik
  • 6 liści laurowych pokruszonych
  • 2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 2 ziela jałowca
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki Zdjęcie - Pyszna polędwica  łososiowa wędzona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie Polędwiczkę oczyszczamy pozbawiamy błon , dokładnie myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Peklowanie Do naczynia którym będziemy peklować polędwiczki wlewamy wodę dodajemy pieprz liście laurowe, czosnek, jałowiec paprykę i pekrosmaczek. Mieszamy do rozpuszczenia się pelkosmaczka. Do solanki wkładamy polędwiczki, wstawiamy do lodówki na 3 -4 dni.
Zdjęcie - Pyszna polędwica  łososiowa wędzona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wyjmujemy polędwiczkę myjemy pod wodą osuszamy ręcznikiem papierowym. Na drążku wieszamy polędwiczkę i wentylatorem /wiatraczkiem osuszamy około 2-3 godziny ( polędwiczka powinna być sucha. Jak się uda na polędwiczce obkładamy liśćmi laurowymi z solanki. Wędzenie Ustawiamy komorę wędzarni na 50 stopni wędzimy przez około 3,5 godziny podnosimy temperaturę do 70 stopni i wędzimy około 40 minut.
Zdjęcie - Pyszna polędwica  łososiowa wędzona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów