Puszysty sernik na piernikowym spodzie


Składniki na spód:
*250g kruchych ciasteczek (mogą być Digestive albo Petit Beurre)
*100g masła
*2 czubate łyżeczki przyprawy piernikowej
Składniki na masę:
*500g sera twarogowego zmielonego
*160g cukru pudru
*4 jajka
*1 łyżka startej skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej)
*1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
*1 czubata łyżka proszku budyniowego waniliowego
*1 cukier waniliowy
Składniki na polewę:
*150ml jogurtu naturalnego
*1 łyżka cukru pudru
*1 łyżeczka skórki pomarańczowej suszonej (lub 1 łyżka świeżej)-pominęłam
*1 łyżka soku pomarańczowego
Do posypania: szczypta kardamonu mielonego (w przepisie Liski jest gałka muszkatołowa, ale niestety skończyła mi się)
Wykonanie:
Spód: Ciasteczka pokruszyć, dodać pokrojone masło, przyprawę piernikową i zagnieść. Tortownicę o średnicy 18-20 cm (ja użyłam 23cm) wyłożyć folią aluminiową, boki posmarować delikatnie masłem. Spód i boki wylepić masą ciasteczkową. Mi wystarczyło jedynie na spód. Wstawić do lodówki, na około 20 minut.
Masa twarogowa: Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń. Wyjąc z lodówki tortownicę, wlać masę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Wstawić sernik i piec około 45-50 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawic sernik do wystygnięcia.
Przygotować polewę : wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Polać nią ostudzony sernik i dopiekać jeszcze 12-15 minut.
Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)