Puszyste pancakes z jagodami

Puszyste pancakes z jagodami

Zdjęcie - Puszyste pancakes z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPancakes z jagodami.

Pancakes z jagodami

Te puszyste, jak obłok, pancakes z jagodami to prawdziwa uczta dla podniebienia! Delikatne wnętrze i lekko chrupiąca skórka z zewnątrz sprawiają, że każdy kęs to czysta przyjemność. A kiedy dodamy do tego świeże jagody np. borówkę amerykańską, cała kompozycja staje się jeszcze bardziej zmysłowa.

 

Ale co byłby to za rarytas bez odpowiedniego towarzystwa? Oto kilka propozycji, z czym podać te wyjątkowe placuszki:

 

  • Syrop klonowy lub miód: klasyka, która zawsze się sprawdza. Delikatna słodycz syropu klonowego lub naturalność miodu idealnie komponują się z jagodami, tworząc harmonię smaku.
  • Jogurt grecki: to idealne połączenie! Kremowość jogurtu greckiego ładnie kontrastuje z puszystością pancakes, a dodatkowe jagody na wierzchu dostarczają extra świeżości.
  • Posiekane orzechy: dodajcie odrobinę chrupkości do swojego posiłku, posypując placuszki posiekanymi orzechami. Może to być orzech włoski, migdały lub orzechy nerkowca.
  • Banan: pancakes z jagodami i plasterkami banana to zgrany duet smaków. Soczystość owoców doskonale współgra z puszystością placuszków.
  • Miękkie serki typu cream cheese: delikatność i kremowość serków świetnie komponuje się z intensywnością jagód.


Zdjęcie - Puszyste pancakes z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pancakes
Pancakes, znane również jako naleśniki amerykańskie, to specjalność kuchni amerykańskiej, która stała się prawdziwym hitem na całym globie. To danie, które przywołuje na myśl leniwe, słonecznie poranki i rozpoczyna dzień od najsmaczniejszej strony.

Ale jak przygotować te pyszne, puszyste i lekko chrupiące cudeńka? Oto przepis i przygotowanie krok po kroku:

Składniki na puszyste pancakes z jagodami:

  • 2 szklanki mąki pszennej (może być 450-550)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 1,5 szklanki jagód
  • 440 ml mleka
  • dodatkowe masło do smażenia


Jak przygotować puszyste pancakes z jagodami?

Krok 1.

  • w dużej misce połączyć wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, cukier puder, sól, proszek do pieczenia, sodę. Na środku zrobić wgłębienie i dodać składniki mokre: sok z cytryny, roztopione masło, ekstrakt waniliowy, jajko oraz mleko.
  • Przy pomocy trzepaczki połączyć ze sobą najpierw składniki mokre, następnie zagarniając składniki suche, wszystko razem wymieszać. Wsypać jagody i delikatnie wymieszać. Odstawić na chwilę.

Krok 2.

  • Nieprzywierającą patelnię posmarować cienką warstwą masła i rozgrzać na średnim ogniu. Wlać około 1/4 szklanki ciasta i delikatnie rozprowadzić łyżką, nadając okrągły kształt placuszka.
  • Smażyć na niewielkim ogniu.
  • Gdy spód stanie się złoty, a na powierzchni placuszka pojawią się bąbelki, odwrócić ostrożnie na drugą stronę i smażyć, aż spod będzie złoty. Postąpić w ten sam sposób z pozostałym ciastem.

Gotowe pancakes z jagodami podawać z ulubionymi dodatkami.



Oto kilka innych przepisów na pyszne placuszki, które mogą Ci się spodobać:

 

  • Racuchy na maślance
  • RACUSZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI - smak dzieciństwa
  • Super puszyste pancakes z truskawkami
  • Idealne puszyste racuszki na jogurcie greckim
  • RACUSZKI ZE ŚMIETANĄ - lekkie i puszyste jak chmurka

Mam nadzieję, że przepis na puszyste pancakes z jagodami spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj!

Miłego gotowania!

Zdjęcie - Puszyste pancakes z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPancakes z jagodami.

 



Kategorie przepisów