Puszysta babka kokosowa.

Puszysta babka kokosowa.

Najprawdopodobniej jedna z najsmaczniejszych babek, jakie udało mi się upiec. Pod kruchą skórką kryje się lekki i puszysty miąższ o delikatnym kokosowym aromacie. Taka babka może stanowić prosty dodatek do popołudniowej kawy, albo uświetnić wielkanocne biesiadowanie w gronie najbliższych.

Zdjęcie - Puszysta babka kokosowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W szafce stoi zaledwie trzy formy na babkę. Nigdy ich nie potrzebowałam, zawsze omijałam szerokim łukiem.

A wszystko za sprawą pewnego feralnego przepisu. Walczyłam z nim uparcie przez pewien czas, za każdym razem wyjmując z piekarnika perfekcyjny zakalec. W końcu skapitulowałam, ale na następne kilka lat zarzuciłam pieczenie ucieranych ciast. Uwierzyłam, że nie potrafię.

Do dziś, gdy wkładam taką babkę do piekarnika przypomina mi się ten przepis. Tamta babka też miała być puszysta… Do dziś nie wiem co robiłam źle, ale po przepisie pozostało tylko puste miejsce po wyrwanej w złości kartce.

Moja kokosowa babka jest za to niezawodna, smaczna i nieskomplikowana. Warto mieć taki przepis w swoim repertuarze domowych wypieków.

Składniki:

około 12 porcji

kcal:3245 B:55 W:370 T:169 (1 porcja to około: 270kcal)

  • 150g cukru
  • 125g miękkiego masła
  • 3 jajka – żółtka i białka oddzielnie
  • 300g mąki pszennej typ 405-450
  • 250ml mleka kokosowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 40g wiórków kokosowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło utrzyj z cukrem na puch.
  • Stale ucierając dodawaj po jednym żółtku do masy.
  • Wlej mleko kokosowe i zmiksuj na gładką masę.
  • W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do masy kokosowej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie.
  • Dodaj 1/3 ubitych białek i połącz z ciastem, by odrobinę je rozrzedzić.
  • Następnie dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj łopatką do połączenia składników.
  • Ciasto przełóż do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną formy.
  • Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • Ostudź na kartce, a następnie dowolnie udekoruj. Ja wykorzystałam roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę, wiórki kokosowe i kilka rozetek z bitej śmietany.

Smacznego!

Zdjęcie - Puszysta babka kokosowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Puszysta babka kokosowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów