Puszysta babka cytrynowa
            Bardzo dobry, dopracowany przepis na puszystą babkę cytrynową. Sok z cytryny i starta skórka sprawiają, że ciasto ma delikatny cytrusowy aromat. Ciasto ucierane, dość łatwe w wykonaniu, z łatwo dostępnych składników, które zapewne większość z nas ma w domu.
Pyszna, puszysta babka na majowo – czerwcowy piknik ?

Puszysta babka cytrynowa
Składniki na puszystą babkę cytrynową – keksówka 11/ 25 cm.- 4 większe jajka w temp. pokojowej
 - 3/4 szklanki cukru
 - 1 szklanka mąki pszennej ( pojemność szklanki 250 ml. )
 - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
 - 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 200 g. masła rozpuszczonego i ostudzonego
 - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
 - skórka otarta z cytryny
 
Jajka ucieraj z cukrem, na jasną, gęstą i puszystą pianę.
Zmniejsz obroty miksera do minimum, stopniowo dodawaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Następnie w dwóch porcjach, dodaj rozpuszczone i ostudzone masło.
Na koniec dodaj sok z cytryny i startą skórkę.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Dno foremki o wymiarach 11/ 25 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do foremki, wyrównaj powierzchnię.
Babkę piecz w temp. 180 stopni, około 40 – 45 minut, do zrumienienia. Jeżeli pod koniec pieczenia, babka za mocno się zrumieni, można ją przykryć luźno folią aluminiową i dopiec. Pod koniec pieczenia, zrób próbę patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek wbity w ciasto jest suchy, babka jest gotowa ?
Gotową babkę, odstaw do wystudzenia. Smacznego ?

Inspiracja –> Zobacz tutaj