Puree z batatów i mascarpone

Puree z batatów i mascarpone

Dziś zapraszam po przepis na szybki i przepyszny dodatek do każdego dania głównego. Puree z batatów (słodkich ziemniaków) z czosnkową śmietanką, kremowym mascarpone i tymiankiem. Jest to jedno z najlepszych puree jakie jadłam, a co najważniejsze pasuje do każdego dania głównego. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Puree z batatów i mascarpone / Sweet potato and mascarpone puree - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Puree z batatów i mascarpone

(4 porcje)

Składniki:

  • 900 g batatów, obranych i przekrojonych na połówki lub ćwiartki jeżeli są duże
  • 6 ząbków czosnku, posiekane
  • 1/4 szklanki śmietanki 36%
  • 80 g serka mascarpone
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżki listków tymianku

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu, doprowadź do wrzenia lekko osoloną wodę, włóż ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Następnie je odcedź i zmiksuj na gładkie i puszyste puree (ew. przeciśnij przez praskę do ziemniaków).
  2. W małym rondelku, wymieszaj czosnek wraz ze śmietanką, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Rozetrzyj czosnek widelcem.
  3. Wymieszaj puree ze śmietanką z czosnkiem i mascarpone, dopraw solą i pieprzem do smaku, posyp tymiankiem i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Puree z batatów i mascarpone / Sweet potato and mascarpone puree - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Sweet potatoes and mascarpone puree

(4 servings)

Ingredients:

  • 900 g sweet potatoes, peeled and halved or quartered for very large pieces
  • 6 garlic cloves, chopped
  • 1/4 cup double cream
  • 80 g mascarpone cheese
  • salt and pepper
  • 1/2 tablespoon thyme leaves

Preparation:

  1. Bring a large pot of water to boil. Add potatoes and cook until they are soft. Drain water and return potatoes back to pot. Mix until smooth and fluffy.
  2. In a small pan, combine garlic and double cream, bring to a simmer over medium-low heat. Reduce heat, cover, and cook for 10 minutes. Use a fork to mash into a paste.
  3. Combine mashed sweet potatoes, garlic with cream, and mascarpone. Mix well and season with salt and pepper to taste. Top with thyme and serve immediately.

Enjoy!

Kategorie przepisów