Pulpety w młodej kapuście

Pulpety w młodej kapuście
Zdjęcie - Pulpety w młodej kapuście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 40
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Myślałam, że przerobiłam już wszystkie wcielenia pulpetów, aż tu nagle wpadł mi w ręce ten przepis. Ze względu na tradycyjne składniki, na pewno będzie smakował wszystkim, no chyba, że ktoś nie lubi kapusty. Ale tutaj chodzi o młodą kapustę, która jest delikatna i słodka. Genialne danie, wypróbujcie ten przepis.

Źródło

Składniki Instrukcje

Pulpety:

Suchą bułkę namoczyć w wodzie. Dobrze ją odcisnąć i dodać do mięsa. Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oleju cebulę, jajko, 2 łyżki bułki tartej i wodę. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli masa będzie mało zwarta, można dosypać jeszcze trochę bułki tartej. Formować pulpeciki, obtaczać je w bułce tartej i obsmażyć lekko na rozgrzanym tłuszczu. Odłożyć.

Kapusta:

Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na rozgrzanym maśle. Pod koniec podsmażania dorzucić marchewkę. Następnie dodać posiekaną kapustę i przyprawy. Wymieszać i zalać całość bulionem.  Dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie dołożyć pulpety: nakryć je kapustą i dusić ponownie całość pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec dodać posiekany koperek i delikatnie całość wymieszać.

Smacznego :)

Zdjęcie - Pulpety w młodej kapuście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów