Pulpety duszone w warzywach


- Wynik: 50
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Ciekawe danie jednogarnkowe. Delikatne pulpety drobiowe duszone w sosie pomidorowym z dodatkiem mnóstwa warzyw. Taki obiad można zrobić nawet na cały tydzień i każdego dnia podawać z innym dodatkiem. Ja najbardziej lubię z kaszą orkiszową ale świetne są też z ziemniakami czy ryżem a nawet makaronem. Co kto lubi:)
Składniki- mielone mięso z indyka - 1 kg
- jajko - 1 szt.
- majonez - 1 łyżka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- czosnek - 1 ząbek
- bułka tarta - 3 łyżki
- olej do smażenia
- pomidory - 1 puszka
- cebula - 1 szt.
- pieczarki - 10 szt.
- seler naciowy - 2 łodygi
- papryka czerwona - 1 szt.
- suszona bazylia - 1 łyżka
Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, sól, pieprz oraz majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i uformować małe pulpeciki. Każdego obtoczyć w bułce tartej. Obsmażyć na patelni z obu stron.
W głębokiej, dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć drobno posiekaną cebulę.Wlać pomidory, dodać pokrojone pieczarki, paprykę oraz seler naciowy. Można dolać szklankę wody. Włożyć pulpety i wszystko razem dusić pod przykryciem ok. 25-30 min. Sos ładnie zgęstnieje, warzywa staną się miękkie a pulpety dojdą w środku.Przyprawić sos solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypać obficie posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub ulubioną kaszą.
Smacznego:)