Pulchne kluski z majerankiem

Pulchne kluski z majerankiem

Ot, trochę inna wersja kopytek ziemniaczanych. Smaczne urozmaicenie i świetny dodatek do np. gulaszu.

Zdjęcie - Pulchne kluski z majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PULCHNE KLUSKI Z MAJERANKIEM
1kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
2 łyżki tartej bułki,
2 żółtka,
½ szklanki mąki,
sól,
1 łyżka startego majeranku

Ziemniaki obrać, przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka, bulę tartą, mąkę, majeranek i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy uformować wałeczki, pokroić je na małe porcje. Kluski gotować w dużej ilości osolonego wrzątku – ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.


(źródło: „Ziemniaki w mojej kuchni” H. Szymanderska)


Zdjęcie - Pulchne kluski z majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów