Pudding Yorkshire

Yorkshire pudding to wspaniałe uzupełnienie obiadu. Szybszy w przygotowaniu niż klasyczne ziemniaki czy ryż.
Wystarczy przygotować ciasto bardzo podobne do naleśnikowego, wlać do gorących foremek (np. takich do pieczenia muffinek) i już po 10-15 minutach cieszyć się możemy tymi wyrośniętymi „bułeczkami”, idealnymi wręcz do zbierania sosu z niedzielnej pieczeni!
Proporcje na ok. 12 szt.

- jajko - 4 szt
- mąka pszenna - 140 g
- mleko - 1/2-3/4 szklanki
- sól, pieprz - po szczypcie
- olej - 2 łyżki
W misce połącz mąkę z jajkami i mlekiem (należy wlać go tyle, by ciasto miało konsystencję gęstego ciasta na naleśniki), dopraw solą i pieprzem.
Foremkę na muffinki wysmaruj olejem i wstaw do piekarnika, który nagrzewa się do 220 oC. Gdy piekarnik i blaszka będą gorące, do każdego wgłębienia formy wlej porcję ciasta, do ok 2/3 ich wysokości.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10-15 minut. Puddingi powinny być rumiane i wyrośnięte. Gdy będą stygnąć, lekko opadną.