Pudding ryżowy

Pudding ryżowy

Zdjęcie - Pudding ryżowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Pudding ryżowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smakowania nowych kuchni ciąg dalszy. Dziś wspólnie z Atinką i Grumkami zrobiliśmy pudding ryżowy, pochodzący z kuchni arabskiej. Przepis znaleziony przez Atinkę, o tu. Swój pudding robiłam z połowy porcji, a ponieważ zapomniałam kupić pistacji, więc posypałam go migdałami i matchą haha:D. Smaczny deserek pachnący wodą różaną, którą także przyjemnie czuć w smaku. Zapraszam zatem, a pudding dodaję do akcji Z widelcem przez Azję Grumków oraz Festiwalu Kuchni Arabskiej, który prowadzi Panna Malwinna.

Zdjęcie - Pudding ryżowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*4 szklanki mleka

*1/3 szklanki krótkiego ryżu (u mnie taki jak do risotto)  

*1/4 szklanki cukru

 

Mieszanka qaimar:

*2 łyżki wody różanej

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*2 łyżki mąki kukurydzianej

*3 łyżki qaimar (można zastąpić go z śmietanką, ja dałam jogurt naturalny)

 

Dodatkowo: pokrojone podpieczone pistacje (u mnie migdały)

Wykonanie: 

W garnku wymieszać mleko, ryż, cukier, doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień, niech się gotuje na wolnym ogniu przez 1 i 1/2 godziny.

Wodę różaną, ekstrakt z wanilii, mąkę kukurydzianą oraz śmietankę wymieszać w osobnym naczyniu.

Gdy ryż zgęstnieje dodać mieszaninę „qaimar”.

Pudding  przełożyć do pucharków , posypać pistacjami, podawać na ciepło lub zimno. :) Żeby było zielono, posypałam pudding matchą :)

Smacznego:)

Zdjęcie - Pudding ryżowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów