Pudding dyniowy z syropem klonowym

Pudding dyniowy z syropem klonowym

Przekonałam się, że z dyni można przygotować nie tylko ciasta i ciasteczka, ale i ciekawy deser. Pudding dyniowy konsystencją przypomina kremowy sernik. Ma delikatny smak, który zaostrzają dodatki - syrop klonowy i orzechy włoskie - dzięki nim deser nabiera charakteru.

Przepis wypatrzony w Galerii Potraw , podała go Thiessa.

 

Zdjęcie - Pudding dyniowy z syropem klonowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 300 g miąższu z dyni
  • 125 ml słodkiej śmietanki 36 %
  • 125 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 75 g mąki
  • szczypta soli
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii [ mój dodatek ]

do przybrania :

  • syrop klonowy
  • posiekane orzechy włoskie


Dynię drobno pokroić, udusić do miękkości w małej ilości wody, zmiksować.

Jajka zmiksować z cukrem, następnie nadal miksując dodać puree z dyni, śmietanę i mleko, a potem mąkę, sól i sok z cytryny. Gdy masa będzie gładka, przelać ją do formy keksowej (30 x 10 cm) wysmarowanej tłuszczem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 20 minut (u mnie trwało to ok.35-40 minut, bo masa nie chciała się ściąć). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Schłodzony pudding pokroić na porcje, każdą porcję podawać polaną syropem klonowym i posypaną orzechami.


 

Zdjęcie - Pudding dyniowy z syropem klonowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

To kolejny przepis, który wypróbowałam z okazji Festiwalu Dyni .

 

Zdjęcie - Pudding dyniowy z syropem klonowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów