Pudding czekoladowy z mlekiem sojowym

Od jakiegoś czasu staram się ograniczać spożycie mleka (ale to poważnie zabrzmiało…).
Jest to dla mnie tym trudniejsze, że uwielbiam nabiał wszelaki. Pewną alternatywą okazało się mleko sojowe. Gdy natknęłam się na przepis (że też sama na to nie wpadłam!) na budyń przygotowany na jego bazie, nie czekałam ani chwili.
Jest mocno czekoladowy z orzechową nutą (charakterystyczny posmak waniliowego mleka sojowego wzmocniony masłem orzechowym), po prostu pyszny i gotowy dosłownie w dwie minuty!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }


Pudding czekoladowy z mlekiem sojowym

- mleko sojowe - waniliowe, 2 szklanki
- skrobia kukurydziana - 1 i 1/2 łyżki
- skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
- czekolada - gorzka, 6 kostek
- kakao - 2 łyżki
- masło orzechowe - 2 łyżki
- sól - szczypta
Skrobię kukurydzianą i ziemniaczaną rozpuść w mleku. Podgrzewaj z pozostałymi składnikami do zagotowania, ciągle mieszając trzepaczką. Po około 30 sekundach zdejmij z gazu, przelej budyń do salaterek. Podawaj ciepły lub po schłodzeniu.