Pudding chia z malinami i nutką cytryny


Składniki na pudding:
- 3 łyżki białych nasion chia,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- skórka z 3/4 cytryny,
- 2/3 szklanki mleka migdałowego.
- 1/2 szklanki świeżych malin (+ kilka sztuk do dekoracji).
- opcjonalnie 1 łyżka cukru brzozowego (ksylitolu).
Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce, odłożyć trochę do dekoracji. Pozostałą skórkę i wszystkie składniki na pudding wymieszać razem w małej misce. Odstawić na około 30-40 minut w temperaturze pokojowej do zgęstnienia. Nasiona podczas pęcznienia zamieszać 2-3 razy.Gdy nasiona będą już gotowe do podania, przygotować maliny. Przełożyć je do miseczki i rozgnieść widelcem na papkę. Włożyć na dno słoiczka. Jeżeli same maliny są dla nas zbyt kwaśne można je dosłodzić ksylitolem. Budyń chia ponownie zamieszać, i nałożyć na warstwę malin. Na koniec każdy ze słoiczków ozdobić malinami i resztą skórki z cytryny.
Drukuj przepis