Ptysie z karmelową skorupką i musem czekoladowym
Ostatnie jestem bardzo zabiegana i czasu na blogowanie jakoś nie starcza.
Mam jednak mocne postanowienie poprawy i na dowód tego przepis na pyszny deser! To takie uhonorowanie moich niedawnych urodzin (dziękuję za wszystkie życzenia!) i dnia czekolady za jednym razem.
Małe ptysie pełne delikatnego musu czekoladowego z kontrastującą chrupiącą cukrową skorupką. Moja wersja przepisu Michela Roux.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Ptysie z karmelową skorupką i musem czekoladowym Składniki
- ciasto
- mleko - 125 ml
- woda - 125 ml
- masło - 100 g
- sól - 1/2 łyżki
- cukier puder - 1 łyżka
- mąka pszenna - 150 g
- jajko - 4 szt ( plus do posmarowania wierzchu)
- karmel
- cukier - 1 i 1/4 szklanki
- woda - 1/2 szklanki
- sól - szczypta
- krem
- żółtko - 4 szt
- cukier - 1/4 szklanki
- sól - duża szczypta
- kakao - 2 łyżki
- czekolada - 60 g, deserowa
Ciasto: W rondlu wymieszaj mleko, masło, sól i cukier. Podgrzewaj na wolnym ogniu, doprowadź do wrzenia i natychmiast zdejmij z palnika. Wsyp mąkę i mieszaj drewnianą łyżką aż ciasto będzie gładkie. Ponownie wstaw garnek z ciastem na ogień i podgrzewaj przez minutę. Przełóż ciasto do miski i wbijaj kolejno po jednym jajku, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Gotowe ciasto będzie elastyczne i gładkie. Jeszcze lekko ciepłe przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia równe porcje ciasta. Każdego ptysia posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w 180 oC przez około 15 minut, aż ciastka będą rumiane i chrupiące na wierzchu.
Karmel:Do rondelka z grubym dnem wlej wodę, na środku usyp kopczyk z cukru, dodaj też szczyptę soli. Nie mieszając gotuj aż do uzyskania brązowego- karmelowego koloru i zgęstnienia płynu. Każdego ptysia zanurz w gorącym karmelu (przytrzymując wykałaczkami, albo nabijając go na ostrze noża). Odstaw do ostygnięcia.
Nad garnkiem z gotującą się wodą umieść miskę z żółtkami i cukrem. Ubijaj je do momentu uzyskania białego kremu. Włóż kawałki czekolady i mieszaj aż się rozpuszczą, dodaj szczyptę soli oraz kakao. Ostudź czekoladową masę i dodaj do uprzednio ubitej śmietany.
Delikatnie natnij spód każdego ptysia i napełnij czekoladowym musem (przy pomocy szprycki albo rękawa cukierniczego). Do momentu podani przechowuj w zimnym miejscu.